Connect with us

Uncategorized

PeIajar tahfiz meningg̷aI dunia ketika t̷idur, jen̷azah wangi ketika dikafank̷an – Sumber Maklumat Media

Published

on

PeIajar tahfiz meningg̷aI dunia ketika t̷idur, jen̷azah wangi ketika dikafank̷an

Se0rang pelajar tahfiz dari Indonesia, Muhammad Al Fatih Syukur, 18, ditemui meningg4l dunia di bilik tidurnya di Mesir pada 9 Februari lalu dipercayai akibat serangan jantvng.Menurut sumb3r, arwah menyertai program Ma’had Syaraful Haramain di sini bermula 2018 yang lalu dan bakal melanjutkan pengajiannya di Universiti Al-Azhar pada September 2021.

“Pagi ini ketika berita kemati4nnya terlintas di laman Facebook, saya tersentak kerana apa yg saya tahu arwah tidak mempunyai sebarang penyakit s3belum ini.

“Muhammad al-Fatih Syukur adalah sal4h se0rang pelajar terbaik di sana dan antara yg terawal menghafaz 30 juzuk Al-Quran,” kata Zaenal Akhbar Mustaqin.

Menurut Zaenal lagi, arwah s3ring menjadi imam kerana memiliki suara yg merdu.

“Semalam dia mengimamkan solat Subuh, tetapi Maghrib Allah memanggilnya pvlang ketika dia sedang berpuasa sunat,” katanya.

Arwah Muhammad Al Fatih tidak hanya menghafal Al-Quran, beliau tvrut menghafal Alfiyah Ibn Malik, iaitu kitab berima tatabahasa Arab yang ditulis oleh Ibn Malik pada kurun ke-13.

“Arwah juga pembawa moral dan adab yg luar biasa. Hampir tidak meninggalk4n jejak keburukan, kecvali kebaikan, Allah mengasihi dia dan keluarganya. Pada usia 18 tahun, Tuhan memanggilnya.

“Namun, ayah dan ibunya yang bertuah dapat menuai kebaikannya. Sem0ga amal solehnya diterima oleh Allah dan semua dosanya akan diampvnkan oleh Allah SWT,” katanya.

Dif4hamkan, jenazah Muhammad Al Fatih akan dibawa pulang ke pangkuan ibu bapanya di Ternate untuk dikebvmikan di sana.

“Semoga Allahyarham m3ndapat husnul khatimah dan keluarga yang ditingg4lkan diberi ketabahan dan keredhaan. Aaminn.. Al-Fatihah,” katanya.

Sumber: w0wberita

Jangan lupa untuk sertai kami di page Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan dengan maklumat yang terkini

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!