Connect with us

Uncategorized

Berkat Beri Kucing Jalanan Makan Di Makkah & Madinah Jemaah Haji Ini Selalu Dapat Tempat Solat Dekat Kaabah – Sumber Maklumat Media

Published

on

Berkat Beri Kucing Jalanan Makan Di Makkah & Madinah Jemaah Haji Ini Selalu Dapat Tempat Solat Dekat Kaabah

Tak rugi pun jika kita berkongsi sedikit makanan dengan haiwan kesayangan Rasulullah SAW ini malah si bulus akan mendoakan rezeki kita.

Apa lah salahnya mengasingkan sedikit makanan yang kita makan untuk diberikan kepada makhluk comel ini.

Ikuti perkongsian seorang jemaah haji yang memberikan makanan kepada kucing-kucing jalanan ketika berada di tanah suci Makkah.

Apa yang dialaminya begitu menginsafkan, betapa besar ganjaran Allah SWT kepada HambaNya yang berbuat sesama makhluk ciptaanNya.

KISAH KUCING-KUCING JALANAN DI MEKAH DAN MADINAH

Sejujurnya selain daripada excited untuk datang mengerjakan haji di Baitullah, untuk melihat Kaabah, menziarah tempat-tempat sejarah peninggalan para-para Rasul dan Nabi, Cikgu Molly juga amat teruja utk menziarah ke Masjid J1n dan Masjid Kuching di Mekah.

Dan Cikgu Molly still berpuas hati walaupun hanya dpt melihat Masjid J1n hanya dari tingkap bas tapi Cikgu Molly merasa kɛcewa kerana tidak berkesempatan menziarah ke Masjid Kuching kerana tanpa pengetahuan i, Masjid Kuching itu telah lama dir0bohkan bagi memberi laluan kepada pembesaran dataran Masjidil Haram dan pembangunan di sekitar kawasan Masjid.

Mesjid Kucing atau Mesjid Royah @ mesjid Ar-Rayah dan mesjid ini juga merupakan rumah sahabat Rasullullah SAW iaitu Abu Hurairah (yang juga dikenali sebagai Bapak Kucing ). Letaknya 750 m sebelah utara Masjidil Haram diujung Pasar Seng Mekkah.

MENGAPA DINAMAKAN MASJID KUCHING.

Kerana mengikut Sejarah, dulu Rasullullah SAW pernah bersolat bersama sahabat”nya di masjid itu, disaat Rasulullah SAW sujud kucing menaiki punggung beliau dan beliau menunggu hingga kucing itu turun, barulah beliau bangkit dari sujudnya.

Dan after that, disitu juga dulunya banyak sekali kucing kerana kawasan mesjid itu dikelilingi oleh banyak restauran yg cukup terkenal di kalangan para jemaah haji dan umrah.

Amat m4lang i rasa kerana masjid yg begitu bersejarah telah dirobohkan atas sebab-sebab Mekah dilanda arus pembangunan dan kemodenan..

KURUS DAN TAK CUKUP MAKAN.

Ok lah, berbalik pada cerita asal, mula-mula tiba di Mekah dan melihat kucing-kucing yg berkeliaran di kawasan hotel, terdetik juga dihati, kenapa kucing kucing di sini kelihatan sangat KURUS, berkepala besar tapi bahagian badan jadi kurus dan memanjang, kelihatan lemah kotor sakit dan kelaparan, tidak mcm digambar gambar yg i lihat sebelum ini, dari album my friends yg pergi haji dan umrah, kucing-kucing mekah/madinah yg comel, berbulu cantik dan gebu, walaupun mereka hanya kucing-kucing jalanan.

Then bila i dpt tahu Masjid Kuching itu telah dir0bohkan, baru i realize, kucing-kucing itu semua dah jadi m4ngsa keadaan. Dulu masa Masjid Kuching masih ada, ianya menjadi tumpuan semua kucing-kucing jalanan yg ada sbb tahu di situ pusat makanan dan mereka juga tahu, mereka tidak akn kelaparan sepanjang mereka tinggal di sana. Sebab bukan saja Masjid Kuching malah mereka sendiri menjadi tarikan semua jemaah utk ke sana selain drpd bersolat dan menziarah adalah juga utk memberi makan kepada semua kucing-kucing yg ada.

MASJID DIR0BOHKAN.

But since Masjid itu telah di robohkan, kesemua kucing kucing itu hilang ‘SYURGA” @ tempat yg menjadi sumber makanan mereka dan mereka mula berkeliaran di jalanan.. Sedih sungguh hati melihat haiwan haiwan kesayangan Nabi Muhamad ini berkeliaran dan nampak kel4paran dikaki lima jalanan sepanjang di Mekah dan Madinah.

Peniaga peniaga makanan pun semuanya nampak kedɛkut dan berkira utk memberi makanan pd kucing-kucing ni semua. Ada peniaga-peniaga yg menyimbah air dan menyepak kucing2 ini jika kucing-kucing jalanan ini menghampiri gerai-gerai makan mereka.

Selain daripada Jemaah-jemaah yg baik hati yg datang mengerjakan Haji, hanya segelintir sahaja masyarakat Arab yg baik hati dan sanggup berkOngsi makanan mereka dgn kucing-kucing yg menunggu meminta habuan makanan.

JEMAAH HATI KERING.

Saya pernah melihat perangai bµruk Jemaah Malaysia yg ‘lɛbam hati’ boleh tu memakan makanan yg ditangan mereka sehingga habis dan langsung tidak memperdulikan si ibu dan anak kucing yg melangut ditepi kaki mereka lebih dari 15 min, mengharapkan secebis daging ayam dari tangan jemaah itu. I yg melihat kejadian itu terasa airmata mengalir ditubir mata dan ‘hilang perasaan malu’ i terus mengutip sisa ayam yg jemaah tu buang dlm tong s4mpah dan memberi anak dan ibu kucing itu makan.

Kedua dua kucing yg lapar itu makan dgn lahapnya dan seorg jemaah lelaki itu mmberi pandangan yg s1nis pd i. Mungkin termalu dgn kejadian itu atau meny1ndir i yg sanggup mengµtip sisa makanan dia utk diberi pd 2 ekor kucing tersebut.

Sejujurnya juga i nak berkongsi cerita di sini, malam selepas i selesai buat tawaf haji dan saei dgn jiran sebilik i itu, selepas solat sunat, kami meraikan kegembiraan kami dengan membeli 2 ekor ayam panggang Al Bait dan meminta pekedai memotong halus-halus ayam tersebut dan kami berdua mnghabiskan masa hampir 3 jam mencari dan memberi makan kucing kucing jalanan di Mekah malam itu.

Bukan tak sayang duit rm45 rial tu tapi tak tahu kenapa, i just want to do that instead mmbelanjakan duit i itu bersama makan2 dan meraikan bersama rakan rakan sebilik. Tahu kenapa i buat mcm tu, sbb since i tengok jemaah haji yg ‘lɛbam hati’ itu dan pekedai2 yg berkira dlm mmberi kucing makan, since that, i selalu kumpul lauk pauk yg tak habis yg rakan-rakan sebilik i dan yg i tak lalu makan, bungkus dan every time i pegi solat di masjidil haram, i akan singgah sepanjang jalan memberi kucing-kucing jalanan yg kelaparan ni makan.

HIKMAH MEMBERI KUCING MAKAN.

This is another thing why my jiran sebilik tu marah, sbb katanya i suka melengah lengahkan masa but i dont care, i just do what i felt good n i ckp ke dia, if tak nak tunggu i tak apa, awak jalan ja dulu, nnti kita jumpa di masjid. Fadhilat yg i dapat selepas itu mmg i tak sangka. Mungkin kerana i selalu bagi kucing2 yg kelaparan tu makan, lambat mcmana pun, i akn selalu dapat tempat solat yg berhampiran dgn Kaabah, brdepan pancur emas, berdepan pintu Kaabah dan selalu dapat saf solat yg selesa. Tapi jiran sebilik i tu pula, walaupun jalan dulu dari i but still terlepas masuk ke mesjidil haram dan terpaksa solat di dataran mesjid jaa. Dan sbb tu bila i kata i nak bagi Kucing makan malam selepas kami selesai saei Haji, my jiran bilik sebelah tu said Ok n tak banyak complain dah.. hehehe..

Inilah diantara salah satu cerita keajaiban Tanah Haramain yg i alami dan banyak lagi keajaiban yg i tempuhi sepanjang mengerjakan Haji disana.. Pengalaman suka duka, ujian dan kebesaran Allah swt yg i tak boleh nafikan dan i masih lagi hidup untuk mnjadi bukti dan bercerita tentang peristiwa yg i alami disana..

Allah Ya Allah, rindunya pada Kaabah, rindunya pada bumi Mekah, rindunya pd Masjid Nabawi dan wangian Kasturi di Kelambu Kaabah, Raudah dan Makam Rasulullah..

Allah Ya Allah, ada rezeki, jemputlah lagi aku ke sana..

Sumber:Molly Azalli

Jangan lupa untuk sertai kami di page Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!