Connect with us

Uncategorized

Tiga Polis Trafik Ditahan, Minta Rasuah Daripada Pemandu Lori Ketika Sekatan Jalan Raya – Sumber Maklumat Media

Published

on

Tiga Polis Trafik Ditahan, Minta Rasuah Daripada Pemandu Lori Ketika Sekatan Jalan Raya

Akibat m3minta rasuah sebanyak RM4,000 daripada seorang pemandu lori dalam sekatan jalan raya, tiga anggota Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik berpangkat koperal ditahan polis, bulan lalu. 3 Polis Trafik Dit4han, Minta Rasuah Daripada Pemandu Lori Ketika Sekatan Jalan Raya

Ketua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Khan berkata, ketiga-tiga anggota berkenaan yang bertvgas di Ibu Pejabat Polis Daerah Seri Alam, Pasir Gudang dit4han pada jam 9.30 pagi, 4 Jun lalu.

“Tiga anggota JSPT berkenaan bervsia antara 32 hingga 39 tahun ditahan polis berikutan disyaki terb4bit dalam aktiviti pemerasan terhadap seorang p3mandu lori perdagangan yang membawa muatan berlebihan.

“Namun pemandu berkenaan membuat aduan menyebabkan ketiga-tiga anggota itu ditahan polis.

“Siasatan mendapati mereka m3minta wang sebanyak RM4,000 daripada pemandu lori berkenaan.

“Itu baharu satu lori, bayangkan jika sudah minta RM4,000 daripada tiga pemandu lori lain sudah RM12,000,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor, Johor Bahru, hari ini.

3 Polis Trafik Ditahan, Minta Rasuah Daripada Pemandu Lori Ketika Sekatan Jalan RayaMenurutnya, ketiga-tiga anggota itu disiasat mengikut Seksyen 384 Kanun Keseksaan kerana membuat pemerasan.Ditanya sama ada tiga anggota berkenaan terbabit dalam kes pemerasan lain, beliau berkata, perkara itu sedang disiasat.

“Polis Johor tidak akan bertolak ansur terhadap mana-mana pegawai atau anggota polis yang terbabit bersekongkol dengan aktiviti jenayah termasuk rasuah.

“Tindakan tegas akan diambil mengikut undang-undang yang ada atau diserahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk tindakan lanjut.

“Benda ini sudah lama berlaku. Kita bukan ambil tindakan popular namun sebaliknya mahu membersihkan Polis Diraja Malaysia dari sebarang aktiviti salah laku jenayah.

“Tiada lagi siasatan dalaman sebaliknya kertas siasatan akan disiapkan bagi pendakwaan sekiranya terdapat bukti kukuh pembabitan anggota dalam sebarang jenayah dan salah laku, ” katanya.

 

3 Polis Trafik Ditahan, Minta Rasuah Daripada Pemandu Lori Ketika Sekatan Jalan Raya
Gambar Hiasan: Kredit Polis Johor
Sementara itu, Ayob Khan berkata, Johor Bahru dan Batu Pahat dikenal pasti sebagai lokasi popular dijadikan ‘litar lumba’ oleh mat rempit di negeri ini.

“Sejumlah 26 operasi Ops Samseng Jalanan dilancarkan sejak 1 Jun hingga 30 Jun lalu dengan 60 tangkapan dilakukan.

“Semua 60 suspek yang ditahan membabitkan samseng jalanan berusia antara 15 hingga 26 tahun.

“Polis Johor akan meningkatkan operasi berterusan bagi mengekang samseng jalanan bermaharajalela di negeri ini, ” katanya.

Sumber: Harian Metro / nangtime

Jangan ketinggalan untuk ikuti kami di page Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!