Connect with us

Uncategorized

Tuan Guru Pakteh Mad Mningg4I Dunia, HiI4ng Lagi Tokoh Ulama Kita – Sumber Maklumat Media

Published

on

Tuan Guru Pakteh Mad Mningg4I Dunia, HiI4ng Lagi Tokoh Ulama Kita

Alor Setar: Tokoh ulama Kedah, Datuk Ahmad Mohd. Nor atau lebih dikenali sebagai Tok Guru Pak Teh, 96, men1nggal dunia di H0spital Kuala Nerang hari ini akibat jngkitan p4ru p4ru.

Menurut anaknya, Wan Najidah Ahmad, 46, Allahyarham menghmbuskan nafas di sisi dua d0ktor yang mer4watnya pada pukul 1257 pagi.D0ktor beritahu ada jngkitan pada paru2 arw4h, Ayah dimasukkan ke h0spital pada malam Jumaat lepas dan kesihatannya mer0sot walaupun kuman di paru2 sedikit sahaja. Tuhan lebih sayangkan arwh, kami reda.

Arw4h akan dikbumikan di Tanah Perkburan Islam Kampung Padang Gelanggang Kuala Nerang hari ini dan pengebum1an akan diuruskan oleh pihak h0spital, katanya di sini hari ini.

Kata Wan Najidah, anggota keluarganya reda kerana tidak berpeluang menguruskan pengebum1an tersebut memandangkan prosedur operasi standard (SOP) berkaitan.

Saya harap semua doakan permudahkan urusan ayah saya, Kami sekeluarga reda kerana sejak dibawa ke h0spital Jumaat kami langsung tdak boleh z1arah arwh, Kebumi pun h0spital akan uruskan, katanya.

Bercerita lanjut katanya, Allahyrham sempat meminta kakitangan h0spital mengurusnya untuk solat Isyak sebelum tidur semalam.

Arwh suka solat walaupun tak sihat ayah akan solat dengan sempurna iaitu berdiri, Cuma bila keadaan kesihatannya makin tidak baik ayah akan solat duduk.

Semalam ayah sempat solat sehingga hujung ny4wanya, katanya, Ahmad meninggaIkan seorang isteri, Datin Wan Salehah Wan Ibrahim, 83 dan 10 anak.

Dilahirnya pada 16 November 1925 di Kampung Tanjung Mukim Padang Terap, Allahyarham merupakan Pengasas Maktab Mahmud Padang Terap dan Pondok Ahmadiah di sini.

Allahyrham mendapat pendidikan di Sekolah Melayu Padang Terap; Madrasah Sa’adatun Daroian, Merbok; Pondok Pulau Rotan, Nako Nambua; Madrasah Al-Islamiah, Gajah Mati dan Madrasah Soulatiyyah, Mekah.

KehiIangan Allahyrham disifatkan kehilangan besar dalam institusi keagamaan negara apabila Ahmad menabur bakti sehingga hujung ny4wanya di madrasah berkenaan.Al fatihah.

Jnazah Allahyrham Tuan Guru Haji Ahmad (Pak Teh Mad) selamat dismadikan di Tanah Perkburan Islam Kampung Padang Gelangang, Kuala Nerang, Kedah, berdekatan dengan mak4m ayahandanya, Tuan Guru Haji Mohammad Noor dan ulama lain, Tuan Guru Haji Yaakob.

Moga Allah Taala menerima segala amal ibadat Allahyrham dan menempatkan Allahyrham di kalangan mereka yang mendapat Syurga Tertinggi. Amin, Al fatihah.

sumber: updateinside / caramohon

Jangan ketinggalan untuk sertai kami di page Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!