Connect with us

Uncategorized

Berdepan 11 tuduhan ganggvan s3ksual, Ebit Lew bakal dibicarakan September ini – Sumber Maklumat Media

Published

on

Berdepan 11 tuduhan ganggvan s3ksual, Ebit Lew bakal dibicarakan September ini

Pendakwah bebas terkenal, Ustaz Ebit Lew atau nama sebenarnya Ebit Irawan bin Ibrahim Lew, 38 akan dibicarakan di Mahkamah Majistret Tenom, Sabah pada 27 hingga 30 September depan di atas 11 tuduhan gangguan seksual.

Menerusi laporan dari The Merdeka Times, Ebit didakwa di atas 11 pertuduhan menurut Seksyen 509 Kanun Keseksaan iaitu perkataan atau isyarat yang dimaksudkan mengaibkan kehormatan seseorang. Jika sabit kesalahan boleh dipenjara selama tempoh 5 tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Perbicaraan bermula 27 September depan

Pihak Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Abdul Jalil Hassan sewaktu dihubungi sumber telah mengesahkan hal tersebut.

Sebelum ini mengaku tak bersalah

Untuk makluman, pada 18 Februari lalu, pendakwah berkenaan telah dihadapkan ke Mahkamah Litar Pejabat Daerah Tenom, Sabah bagi menghadapi 11 pertuduhan berkaitan gangguan seksual.

Walau bagaimanapun, Ebit bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Nur Asyraf Zolhani.Pendakwah yang terkenal dengan tagline ‘Allah Sayang’ itu juga telah dibebaskan dengan jaminan RM1,000 bagi setiap pertuduhan dengan dua penjamin.

Terdahulu, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman memaklumkan yang Ebit berdepan pertuduhan membuat penghantaran gambar dan perkataan lucah dengan bermaksud mengaibkan kehormatan seseorang melalui aplikasi WhatsApp.

Sumber: The Merdeka Times / CaraMohon

Jangan ketinggalan untuk sertai kami di Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan dengan maklumat yang terkini

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!