Connect with us

Uncategorized

Abah meniinggaal duunia ketika buka pintu masjid – Sumber Maklumat Media

Published

on

Abah meniinggaal duunia ketika buka pintu masjid

JOHOR BAHRU – “Allah…Allah…Allah…mulianya kemaatianmu. Indahnya pengakhiranmu,” demikian c0retan lelaki dikenali sebagai Imam Khairul mengenai kem4tian peniaga kedai makan, Osman Ahmad, 68, di Masjid An Nur Galleria Kotaraya, semalam.

Terdahulu, c0retan s3rta video berdurasi 24 saat itu memperlihatkan kematian Osman atau lebih dikenali sebagai Pak Osman yg rebah selepas membuka pintu masjid berkenaan.

Allahyaarhaam yang berada di depan pintu dilihat tidak bergerak dan r3bah di depan masjid sebelum dibantu tiga individu yg berada di kawasan itu.

Berdasarkan c0retan ringkas itu, Imam Khairul memperincikan keadaan Pak Osman beriktikaf lebih awal.

“Hari ini Jumaat. Beliau sedang iktikaf lebih awal. Beliau solat lebih awal.

“Beliau membantu pihak masjid membvka salah satu pintu tiba-tiba beliau rebah. Jantungnya terh3nti,” katanya dalam perkongsian di FB Slumber Daily Plus.

Dalam kejadiaan itu, Allahyaarhaam diberikan pertol0ngan kecemasan kira-kira 40 minit sebelvm disahkan meningg4l dunia.

“Beliau meningg4lkan kami semva jemaah di Masjid An Nur Galleria Kotaraya.

“Semoga Allah merahmati roh Pak Osman. Beliau memvliakan banyak perkara yg dimuliakan Allah, lalu Allah memuliakannya,” katanya.

Katanya, kemaatian Pak Osman juga ketika melakvkan banyak keb4ikan.

“Sedang hari ini hari Jumaat (semalam). Sedang beriktikaf, sedang berpuasa pula, sedang menanti di taman syurga majlis ilmu. Sedang mengimarahkan masjid membvkakan pintu masjid.

“Seolah-oleh selangkah lagi masvk ke syurga. Tatkala detik husnul khatimah itu, Allah ambil ny4wanya,” katanya yang memberitahu Allahyaarhaam dipanggil abah dalam kalangan jemaah masjid.

Katanya, kewujudan Pak Osman tidak dis3dari dan ketiadaannya kvrang dicari.

“Tapi setiap kali kuliah, beliau duduk p4ling depan. Iktikafnya lebih banyak sekalipun zahir ilmvnya macam sederhana.

“Tak henti senyum, suka menganggvk setiap kali mendengar kuliah Maghrib. Umurnya penc3n tetapi ibadahnya belia.

“Setiap kali sebelum saya tiba, dia sudah pun berteleku di sejadah saf depan. Ketika saya tiba dia biasanya menghulurkan tangan layak se0rang bapa berjabat dengan anaknya. Begitulah rutin beliau,” katanya.

Sementara itu Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan (JBS) Asisten Komisioner Shahurinain Jais, ketika dihubvngi mengesahkan mengenai kemaatian warga em4s itu jam 12.50 tengah hari semalam.

“Dalam kejadiaan itu peng4du, wanita berusia 22 tahun bersama bapanya yg beralamat di Bandar Baru Uda ke Masjid Galeria Kotaraya untuk bersolat.

“Ketika hendak membuka pintu masjid, si mati tiba-tiba rebah dan tidak sedarkan diri sebelum dik3jarkan ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) dan disahkan meningg4l dunia,” katanya.

Siasatan mendapati mangsa berniaga nasi ayam di bangunan itu dan ada rekod s4kit jantung, daraah tinggi serta keencing manis.

“Tiada kecederaan atau unsur jenaayah ditemui pada si maati dan bedah siasat mendapati punca kem4tian disebabkan saakit jantung,” katanya.

Sumber:Apacerita press

Jangan lupa untuk sertai kami di https://sumbermaklumat.com/ agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!