Connect with us

Uncategorized

Suami Lumpuh Strok, Isteri Hilang Kerja Mohon Bantuan Ringankan Beban – Sumber Maklumat Media

Published

on

Suami Lumpuh Strok, Isteri Hilang Kerja Mohon Bantuan Ringankan Beban

Seperti yg dilaporkan Sinar Harian semalam, Mohd Hairol Yusof, 43, suami kepada Rozilawati Ismail, 42, terpaksa berhenti kerja sebagai pengutip buah sawit di Felda Bukit Goh, Kuantan selepas tahap kesihatannya yg semakin merosot.

Luluhnya hari seorang isteri apabila tunjang yg menjadi kekuatan keluarga kini tidak berdaya sama sekali apabila suaminya disahkan lumpuh s3paruh badan selepas terkena angin ahmar pada awal bulan ini.

“Julai lalu, suami saya mengadu sukar untuk angkat tangan kiri ketika solat dan kami seger4 bawa dia ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA).

“Hasil p3meriksaan doktor, terdapat darah beku pada otaknya dan doktor segera melakukan pembedahan dua minggu lalu,” kata Rozilawati sewaktu ditemvi di rumah pada Isnin lalu oleh Sinar Harian.

Tambah Rozilawati, sebelum ini Hairol juga p3rnah beberapa kali mengadu dirinya mengal4mi sakit kepala tetapi dia tidak terfikir bahawa perkara itu semakin parah.

Difahamkan, Rozilawati sebelum ini mencari rezeki menyara dengan b3kerja sebagai pembantu kantin di Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah.

Bagaimanapun wanita itu akhirnya terpaksa membuat keputusan berhenti kerja demi untuk menjaga suaminya yg terlant4r sakit di rumah.

Isteri tertekan, buntu

Difahamkan, tidak cukup hilang pendapatan kerana berhenti kerja, wang simpanannya pula kian surut sebab semuanya perlu digunakan untuk mengvruskan keperluan suami.

Keadaan kewangan yg membebankan itu dipercayai mengakibatkan Rozilawati buntu dan tertek4n hingga terpaksa berharap pada sumbangan ikhlas orang awam.

“Sumbangan orang ramai diharapkan bagi meringankan beban ditanggung terutamanya dalam pembelian susu khas dan lampin pakai bvang.

“Saya perlukan hampir RM1,500 sebulan bagi membeli susu khas bagi menggantik4n makanan dan lampin pakai buang.

“Sehari suami diberikan susu enam kali manakala lampin pula seb4nyak empat keping,” maklumnya.

Difahamkan, anak kepada kedua-dua pasangan itu kini sedang melanjvtkan pelajaran di Universiti Malaysia Terangganu (UMT).

Menurut Sinar Harian, bagi menyelesaikan masalah kewangan yg dihadapi, Rozilawati kini sedang dalam pr0ses memohon bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Pusat Zakat Pahang.

“Saya amat berharap ada individu prihatin dapat membantu meringankan beban dalam mengvruskan suami saya,” katanya.

Sehubungan itu, bagi sesiapa yg bermurah hati untuk membantu, sumbangan boleh disalurkan melalui akaun Maybank 156226364921 atas nama Rozilawati atau terus menghubunginya di talian 011-10899937.

Sumber: Sinar Harian , Siakap Keli , MyInfoKerja

Jangan lupa untuk sertai kami di page Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!