Connect with us

Uncategorized

Bekas Imam Masjidil Haram Dijatuhi Hukum4n Pnjara 10 Tahun, Didkwa Kritlk Acara Benarkan Campur Jantina – Sumber Maklumat Media

Published

on

Bekas Imam Masjidil Haram Dijatuhi Hukum4n Pnjara 10 Tahun, Didkwa Kritlk Acara Benarkan Campur Jantina

B3kas Imam Masjidil Haram Dijatuhi Hukuman Penjara 10 Tahun, Didakwa Kritik Acara Benarkan Campur JantinaMahkamah Rayuan Saudi telah menjatuhkan hukuman penjara sepuluh tahun kepada bekas imam Masjidil Haram dan pendakwa terkemvka, Sheikh Saleh Al-Talib, baru-baru ini.

Memetik MEMO, organisasi itu berkata Mahkamah Rayuan telah membatalkan k3putusan Mahkamah Jenayah Khas sebelum ini yg membebaskan Sheikh Al-Talib daripada tuduhan terhadap beliau.

Difahamkan, Al-Talib yang berusia 48 tahun telah ditangkap pada Ogos 2018, namun tiada penjelasan rasmi yg dikeluarkan di atas penahanannya. Beliau merupakan se0rang imam di Mekah ketika itu.

Bagaimanapun, pada masa itu, kumpulan advokasi media sosial, Prisoners of Conscience yg m3njadi saksi penangkapan pendakwah itu mendakwa, Al-Talib ditahan sebaik sahaja beliau selesai menyampaikan khutbah yang bertajuk kewajiban dalam Islam bersuara menentang kejahatan.

Mengikut laporan Al-Jazeera pada 2018, dalam khutbah berkenaan, Al-Talib mengkritik penganjuran acara bersifat perhimpunan atau keramaian yg membenarkan percampuran jantina seperti konsert dan acara hibvran yg lain.

Walaupun Al-Talib tidak m3nyentuh kepimpinan kerajaan Arab Saudi secara langsung dalam khutbah tersebut, namun ketika itu kerajaan yang dipimpin Putera Mahkota, Mohammed Bin Salman sedang menjalank4n pembaharuan termasuk mengendurkan undang-undang yg menyentuh mengenai kehadiran wanita di dalam acara awam.

Arab Saudi tidak mengelvarkan sebarang kenyataan berhubung penahanan tersebut. Akaun media sosial Twitter Al-Talib turut dinyahaktif s3lepas beliau ditahan.

Sumber: siakapkeli

jangan lupa untuk sertai kami di page Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!